Koken en stoken op aardgas is in heel Nederland in 2050 verleden tijd. Dat is voor veel mensen nog ver weg, maar er moeten de komende jaren keuzes worden gemaakt voor nieuwe duurzame energievoorzieningen. Omdat die keuzes om ons allemaal gaan, is de keuzetool Omons ontwikkeld.

Omons is een initiatief van Alliander DGO in samenwerking met diverse partners.

“Voor gemeenten is het een uitdaging om met oplossingen te komen voor alternatieven voor aardgas waar iedereen blij van wordt”, zegt Joanne de Vink. “Door als gemeente te kiezen voor een gestructureerde aanpak en met elke buurt in gesprek te gaan, kan iedere bewoner en belanghebbende zijn stem laten horen.”

Omons geeft bewoners een stem in de energietransitie

Omons is de keuzetool die gemeenten bij hun besluitvorming kunnen gebruiken, omdat het inzicht biedt in de effecten van individuele en collectieve keuzes voor nieuwe energie. De nieuwe tool is een platform dat eenvoudig vanuit huis is te gebruiken door alle bewoners in de buurt. Je hoeft alleen je woninggegevens in te voeren. De bewoner ziet vervolgens direct wat de consequenties van een bepaalde keuze zijn voor eigen huis en buurt en kan deze ook met buren vergelijken. Met Omons kunnen gemeenten en bewoners samen beslissen wat de beste oplossing is voor een energieneutrale buurt.

Samen keuzes maken voor nieuwe energie

Bewoners uit elke buurt betrekken bij de besluitvorming over duurzame energievoorzieningen? Dit klinkt logisch maar hoe organiseer je dit? Een buurtaanpak kan de oplossing zijn. De inzet van Omons in een georganiseerde buurtaanpak biedt een concreet uitgangspunt om plannen voor realisatie te maken. Bewoners zijn bovendien direct op de hoogte van de effecten die hun keuzes hebben. Dit zorgt voor draagvlak en versnelt de besluitvorming voor een nieuwe energievoorziening.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de inzet van Omons of het organiseren van een Buurtaanpak? Kijk dan snel op de website van Omons of neem hieronder direct contact op met Joanne de Vink.

Meer weten? Neem contact op met Joanne

Joanne de Vink

Business Ontwikkelaar

Vul hieronder uw gegevens in en Joanne neemt zo snel mogelijk contact met u op.