28 maart 2018

Grootverbruikers van aardgas zijn dringend op zoek naar duurzame alternatieven. Begin dit jaar is vanuit Economische Zaken (EZ) bij hen het verzoek binnengekomen om vóór 2022 het gasverbruik af te bouwen. Papierfabriek Parenco in Renkum is één van de bedrijven die een brief van EZ hebben ontvangen.

Parenco heeft al enige tijd de ambitie om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Samen met een groep partners, waaronder Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO), zijn zij op zoek gegaan naar duurzame alternatieven voor hun aardgasverbruik. In juni ‘17 tekende Alliander DGO samen met consortium-partners Parenco en QNQ mee aan de Green Deal ‘Ultradiepe geothermie’. Een belangrijke stap om de mogelijkheden voor ultradiepe geothermie in Nederland in kaart te brengen en een basis te leggen voor verdere ontwikkeling van deze techniek.

Zij onderzoeken nu de kans om aardwarmte van 6 kilometer diepte (ultradiepe geothermie) in te zetten als duurzaam alternatief voor hun huidige aardgasverbruik. Bij een positieve uitkomst, verduurzaamt Parenco niet alleen drastisch hun eigen bedrijfsvoering maar gaan ook woonwijken in de omgeving meeprofiteren van deze duurzame warmte, Win-win!

Eind 2018 verwachten de partijen hierover uitsluitsel te hebben. Bij een positieve uitkomst kan de bron in 2021 operationeel zijn en wordt warmtelevering aan de omgeving vanaf 2022 mogelijk.

Meer weten? Neem contact op met Theo

Theo Voskuilen

Senior Business Ontwikkelaar

Vul hieronder uw gegevens in en Theo neemt zo snel mogelijk contact met u op.