20 december 2017

Wat

Uiterlijk in 2050 zal in Nederland de hele gebouwde omgeving aardgasvrij zijn. Een enorme opgave, waar Leiden ambitieus mee aan de slag gaat. De Leidse Warmtevisie geeft hiervoor de overkoepelende richtlijnen. Om de uitdaging behapbaar te houden, begint Leiden met drie voorloperswijken, om de geleerde lessen vervolgens over te brengen naar de andere wijken. In Leiden Zuidwest is Alliander DGO actief betrokken om in 2018 een plan voor een duurzame warmtevoorziening op te stellen en concrete projecten op te starten in buurten waar bedrijven en bewoners een aansluiting op een open warmtenet krijgen.

Waarom

Een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050 betekent dat de komende 33 jaar 50.000 woningen in Leiden de overstap maken naar een duurzame wijze van verwarmen. Dit zijn er gemiddeld 1500 per jaar. Voor al deze woningen willen we bijdragen aan het kiezen van geschikte oplossingen, die passen bij de omgeving, de huizen zelf én de bewoners. Zodat iedere bewoner toegang houdt tot betrouwbare, betaalbare en duurzame warmte.

Gerelateerd nieuws

Hoe

De Leidse warmtevisie is in november 2017 goedgekeurd, gevolgd door de ondertekening van een Intentie Overeenkomst in december. Deze overeenkomst bekrachtigt de samenwerking tussen Alliander DGO met diverse partijen, die in het aanbod, distributie en vraag een rol spelen. In deze groep gaan we aan de slag om per buurt te zoeken naar de meest geschikte warmteoplossingen. Dit kunnen all-electric oplossingen zijn, maar ook collectieve oplossingen zoals een open warmtenet of groen gas. Welke oplossing ook gekozen wordt, keuzevrijheid voor de bewoners blijft te allen tijde het uitgangspunt.  Waar dat mogelijk is, pakken de partijen concrete projecten op om Leiden zo snel mogelijk klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.

Wie

Alliander DGO werkt in dit project samen met de Gemeente Leiden, Warmtebedrijf Rotterdam, Liander, Dunea, NUON, Hoogheemraadschap Rijnland, en de woningcorporaties (De Sleutels, Ons Doel, DUWO en Portaal).

Meer weten? Neem contact op met Theo

Theo Voskuilen

Senior Business Ontwikkelaar

Vul hieronder uw gegevens in en Theo neemt zo snel mogelijk contact met u op.