21 juli 2014

Wat

In Zaanstad-Oost wordt een open warmtenet ontwikkeld dat restwarmte van verschillende bronnen gaat benutten. De eerste bron betreft een kleine lokale biomassacentrale. De warmteleidingen voor nieuwbouwproject Gouwpark worden naar verwachting in het 4e kwartaal 2018 aangelegd; daarmee start de realisatie van het warmtenet. Inwoners, bedrijven en instellingen profiteren van deze lokale, duurzame en betaalbare energievoorziening. Bijzonder aan het toekomstige net is de open structuur. Zo kunnen alle bedrijven met restwarmte, leveranciers en afnemers gebruikmaken van het net en gelden voor iedereen dezelfde regels. Inmiddels is voor Zaanstad-Oost ook een warmteplan van kracht. Nieuwbouw wordt ook op het warmtenet aangesloten. De ontwikkelaar kan hier alleen van afwijken als er een duurzamer alternatief wordt gerealiseerd.

Hoe

Het warmtenet wordt gevoed door duurzame warmte van een lokale kleinschalige biomassacentrale. De warmte wordt afgenomen door diverse woningcorporaties, VvE’s en een aantal utiliteitsgebouwen (o.a. scholen), gezamenlijk goed voor een CO2 reductie van ruim 60%.

Gerelateerd nieuws

Waarom

De gemeente Zaanstad heeft de ambitie om in de periode van 2030 tot 2040 volledig klimaatneutraal te worden, en in versneld tempo van aardgas los te komen. De ontwikkeling van het warmtenet sluit perfect aan bij deze ambitie; de 650 nieuwbouwwoningen worden geheel aardgasvrij opgeleverd.

Wie

Woningcorporaties, Vereniging van Eigenaren, ENGIE als (vooralsnog enige) warmteleverancier, Bio Forte als producent van lokale biomassa, gemeente Zaanstad en Alliander DGO als netbeheerder.

Terug naar overzicht

Meer weten? Neem contact op met Joanne

Joanne de Vink

Business Ontwikkelaar

"Zaanstad is een enorm ambitieuze gemeente, waar veel mogelijk is als het gaat om lokale uitwisseling van restwarmte en elektriciteit. Alliander DGO ontwikkelt samen met afnemers, leverancier, producenten en gemeente een open warmtenet. Dit lokale warmtenet kan in de toekomst één van de belangrijke onderdelen in een open regionaal warmtenet in de Metropool Regio Amsterdam worden."

Vul hieronder uw gegevens in en Joanne neemt zo snel mogelijk contact met u op.